黑記播毒無孔不入 國家民族自豪之時豈容挑釁侮辱

2021-08-01 14:42

奧運精神係更高、更快、更強,奧運舞臺更係全世界優秀運動員展現自我嘅地方。但係喺香港,卻有一些數典忘祖之人將奧運會當做機生事嘅絕佳機會。7月26日,張家朗喺個人花劍專案上拿下一枚金牌。這本全港、全國嘅重大喜訊。但喺這個國家、民族驕傲自豪嘅時刻,一名黑暴記者卻故意拎住殖民意味濃厚嘅港英旗幟喺apm商場侮辱國歌。雖然,警隊已經於30日將該名黑記逮捕以維護國家尊嚴,但咁唔單止只係一起單純嘅違法事件,而係黑暴勢力對於國家尊嚴嘅囂張挑釁。

此次鬧事嘅黑記係來自於網絡媒體《自由人快訊》嘅任職記者。而《自由人快訊》本就係「港獨」意味濃厚嘅網絡獨媒。喺其臉書上,充斥著對於英國殖民者嘅可笑崇拜。其甚至不知廉恥喺臉書多次播放「港英時期」香港選手獲奧運金牌奏英國國歌時嘅畫面,佢哋嘅無恥嘴臉與漢奸無異。喺筆者眼中,這一獨媒與其自稱為《自由人快訊》,不如叫作「殖民者快訊」更為合適。國歌代表著一個國家嘅尊嚴,這名黑記拎住殖民旗幟侮辱國歌,就係公然對於國家尊嚴嘅褻瀆。因此,警方對其拘捕係天經地義,係秉公執法。我哋知道,體育競賽存大嘅不確定性,喺比賽未進行前,這名黑記便準備好咗港英旗幟。可見,這項暴行係佢哋蓄謀已久之舉。幾來,該組織借此事喺臉書上嘅不斷炒作可以證明這一點。

英國,這個曾經嘅「日不落帝國」,實際上就係建立喺包括香港內嘅殖民地人民嘅鮮血之上。而這個所謂「自由者快訊」卻以手持港英旗幟為榮,樣嘅行為無異於係喺香港人嘅傷口上撒鹽。1997年7月1日,雖然英國將香港歸還中國,但暗地裏佢哋根本沒有放下再次竊據香港嘅野心。近年以來,佢哋扶持嘅黃媒喺香港興風作浪,肆意捏造事實,將「港英時期」嘅香港美化為所謂「民主繁榮嘅時代」,並以此蒙蔽那些並未真正經歷「港英時期」嘅年輕人們。但事實上,「港英時期」,香港人根本不具備佢哋所吹噓嘅民主與自由。英國政府一直恬不知恥指責中央政府嘅特首選舉係真選舉。但我哋嚟睇睇「港英時期」嘅佢哋做嘅,港督永遠由英國政府指定,香港各項政策都必須由英國政府同意,甚至制定咗臭名昭著嘅針對華人嘅宵禁政策。所謂「BNO」護照則更係將港人打上「二等公民」嘅烙印。樣嘅英國政府有何顏面去指責中央政府,樣嘅「港英時期」又有何顏面去吹噓所謂「民主與自由」?事實上,此次《自由人快訊》黑記嘅所作所為根本係喺為張家朗慶祝,喺為香港加油。佢哋嘅目只係希望借此來煽動群眾以發起暴亂,並最終達到衝破國安法限制嘅目。但體育歸體育,政治歸政治,黑記此舉唔單止係對國家尊嚴嘅褻瀆,更係對體育精神嘅踐踏。

「蚍蜉撼大樹,可笑不自量」,國家民族豈容挑釁侮辱!黑暴、「港獨」們嘅任何動作都無法撼動國安法喺港嘅實施,無法撼動政府止暴制亂嘅決心。如今,政府正本清源嘅各項措施已經喺經濟、政治、教育多方面全面鋪開,相信隨著時間嘅推進,黑暴嘅根必將被連根拔起。而屆時,黑暴、「港獨」勢力必將如無水之魚,灰飛煙滅。


版权声明:多维客是一个汇聚各方言论的平台,以实时上载用户内容的方式运作。本网并无义务事先对用户内容事先加以审查或筛选,对所有用户内容的真实性、完整性及立场等各方面,不负任何法律责任。本网的服务条款不允许用户未经授权上载涉及他人知识产权(包括版权和商标)的内容。如果您认为有人未经授权使用您的版权内容,请联络我们(copyright@dwnews.com)提出版权下架请求并提供相关背景资料。
Copyright Statement: Dwnews Blog is a platform that gathers the opinions of all parties and allows users to upload users’ content in real time. This website is not obliged to review or screen users’ content in advance, and assumes no legal responsibility for the authenticity, completeness and opinion of all users’ content. Our Terms of Service do not allow users to upload someone else's intellectual property material without authorisation, including copyright and trademark. If you believe someone is infringing your copyright, you can report it to us (copyright@dwnews.com) and submit a copyright removal request by providing the relevant background information.

时事

紧跟时事热点,解读国内重要政策、分析社会舆情、网罗国际热点事件、天灾人祸、地缘政治以及大国博弈等。

推荐阅读

  • 中共攻打台湾是落入美国军火商圈套

          中国大陆以及台湾的统一归属问题,竟然成为世界各国的议事话题,引起军事竞争,甚至形成战争威胁。日前听台湾电台人士的讨论,他们对于不...

    2021-09-19 06:05
  • 法国此仇不报 何以“立法”?

    【鱼论】 法国此仇不报 何以“立法”?美英凭啥这么欺负法国?法国也是跟美英平起平坐的联合国安理会常任理事国之一。(五常国)这次,法国无论如何要为维护自己的合法权益做一点事情。退出北...

    2021-09-19 01:44
  • 现实清楚表明,是中美关係决定着美台关係

    自特朗普上台执政以来,美台关係就发生了巨大变化,他们政治关联度越来越密切,拜登上台继承其护台路线,目前更有冲击一中底线的举动,摇摇欲试。 面对这一敏感局面,我们该如何判断...

    2021-09-18 13:47
  • 这可能才是恒大最大的危机所在

    中国房地产巨头恒大集团,以及创始人和董事局主席许老板,最近的日子很不好过。近日,恒大集团全资持股的恒大财富,被曝无法兑付,引发投资者担忧和挤兑。对此,许老板10日在恒大财富专题会上...

    2021-09-18 10:38
  • 澳大利亚:反华阵营里的尴尬局面

    美国、英国、澳大利亚三国领导人15日宣布,三国建立名为“AUKUS”的美英澳三边安全伙伴关系,澳方将因此在美国支持下获得核潜艇、“战斧”导弹等尖端军事设备。拜登称之为“历史性的一步...

    2021-09-18 08:29