疫苗猶豫之下 特區政府激勵政策頻出用心良苦

2021-06-10 15:28

   

疫苗猶豫之下 特區政府激勵政策頻出用心良苦
快出發打疫苗 香港市民為己為人急需響應號召

近日來,為咗進一步激勵香港市民接種疫苗嘅熱情,特區政府苦口婆心,舉措頻出,日月可鑒。廣大香港市民仍需繃緊防疫呢個底線,積極配合特區政府嘅戰疫舉措,同心同德,為自己亦為社會,貢獻一份力量。一意孤行、消極冷漠嘅態度,最終無異於自作自受,最終砸到自己嘅腳。
   
香港防疫工作唔可以鬆懈。儘管本地確診病例連續兩日清零,但外防輸入嘅壓力依然繁重。69日,衛生署衛生防護中心通報又有4例外來輸入病例。而且,喺香港,已有變種毒株嘅出現。喺周邊國家、地區疫情依然蔓延高發、居高不下嘅情況下,作為國際經貿往來嘅樞紐型城市,如果我哋香港市民未能積極響應特區政府積極接種新冠疫苗嘅號召,甚至以麻木冷漠嘅態度對待。咁嘅話就算呢波疫情安然度過,如果喺猶豫之間,而第五波疫情嘅到來,亦絕非危言聳聽。喺接種疫苗係目前唯一可供選擇嘅防疫手段嘅情況下,諸位香港市民唔好再視自己嘅生命健康安全為兒戲,亦唔應該罔顧他人生命健康安全。呢個係現代公民應有嘅道義素質。
   
而且,家下香港嘅疫苗充足,但係如果唔可以如期接種疫苗,存貨過期亦係必然嘅,浪費近在眼前。時至目前,香港接種第一劑新冠疫苗嘅人數勉強過咗150萬人,第二劑先啱啱過咗110萬人,距離群體免疫嘅數據值仲相差甚遠。而比較1500萬劑訂購嘅疫苗數量,仲係天壤之別。據悉香港嘅「疫苗猶豫」之後,印度駐港領事、尼泊爾駐港領事紛紛提出疫苗援助申請。牆內開花牆外香,呢個實在令我哋哭笑不得。而且,近期台灣嘅疫情蔓延,並有進一步惡化之勢,台灣民眾紛紛飛往內地接種疫苗。所以,面對此情此景,諗下中央、特區政府嘅呵護關愛之情,各位香港市民唔好再身在福中不知福,當然,我哋亦欣喜咁睇到,近幾日,香港接種疫苗嘅熱情稍有回升,繼66日超3.93萬人接種疫苗之後,7日又有4.2萬市民接種疫苗,呢個亦係香港連續11日單日接種疫苗人數突破3萬。就算係咁樣,面對氣勢洶洶嘅疫情,香港必須與時間賽跑,必須爭喺新冠病毒臨門之前,著上疫苗盔甲。
   
 近期,特區政府防疫措施頻出,規定從61日到831日,特區政府僱員喺接種每一劑疫苗後,可享「疫苗假期」一日。機場管理局26日晚公佈,將送出6萬張機票,以抽獎形式送畀已接種新冠疫苗嘅香港居民及機場員工。喺特區政府嘅感召下,出於社會公益及道義良知,唔少香港私企亦紛紛出招,以誘導市民積極接種疫苗,部分商家積極響應特區政府嘅號召,摞出咗抽獎、贈送禮品劵等激勵舉措。比如香港迪士尼(Disneyland)樂園向至少接種過一劑新冠疫苗嘅遊客發放裝有約30美元禮品及代金券嘅禮品袋。信和集團旗下黃廷方慈善基金及華人置業528日宣佈,共同捐出一個觀塘凱匯一房單位作為抽獎活動嘅終極大獎,以抽獎形式贈予已經接種新冠疫苗嘅香港居民。眾人拾柴火焰高,眾志成城,方能無往而不勝。
   
顧念特區政府嘅一片苦心,同社會公益人士嘅一方熱情,環顧周邊國家嘅洶洶疫情及變異毒株嘅瘋狂施虐,為自身考慮,為香港嘅當下及未來考慮,香港市民都應踴躍參與接種疫苗,如果繼續消極觀望始終係自食其果。總之,唯一可令香港走出疫情嘅有效途徑,就係市民大規模接種疫苗,建立全社會保護屏障。事實上,多個疫苗接種率高嘅國家或城市,確診病例、死亡數字都明顯下降。快打疫苗,唔好再疫苗猶豫。香港市民,讓全世界見證中國速度、中國執行力、中國效率嘅時候到啦。


版权声明:多维客是一个汇聚各方言论的平台,以实时上载用户内容的方式运作。本网并无义务事先对用户内容事先加以审查或筛选,对所有用户内容的真实性、完整性及立场等各方面,不负任何法律责任。如果您认为有人未经授权使用您的版权内容,请联络我们(copyright@dwnews.com)提出版权下架请求并提供相关背景资料

思想

带您盱瞩世间万象,纵览世界风云,汇集各方思想观点及评论,独家呈现百家争鸣,针锋相对的思想碰撞。

推荐阅读