疫苗猶豫之下 特區政府激勵政策頻出用心良苦

2021-06-10 15:28

   

疫苗猶豫之下 特區政府激勵政策頻出用心良苦
快出發打疫苗 香港市民為己為人急需響應號召

近日來,為咗進一步激勵香港市民接種疫苗嘅熱情,特區政府苦口婆心,舉措頻出,日月可鑒。廣大香港市民仍需繃緊防疫呢個底線,積極配合特區政府嘅戰疫舉措,同心同德,為自己亦為社會,貢獻一份力量。一意孤行、消極冷漠嘅態度,最終無異於自作自受,最終砸到自己嘅腳。
   
香港防疫工作唔可以鬆懈。儘管本地確診病例連續兩日清零,但外防輸入嘅壓力依然繁重。69日,衛生署衛生防護中心通報又有4例外來輸入病例。而且,喺香港,已有變種毒株嘅出現。喺周邊國家、地區疫情依然蔓延高發、居高不下嘅情況下,作為國際經貿往來嘅樞紐型城市,如果我哋香港市民未能積極響應特區政府積極接種新冠疫苗嘅號召,甚至以麻木冷漠嘅態度對待。咁嘅話就算呢波疫情安然度過,如果喺猶豫之間,而第五波疫情嘅到來,亦絕非危言聳聽。喺接種疫苗係目前唯一可供選擇嘅防疫手段嘅情況下,諸位香港市民唔好再視自己嘅生命健康安全為兒戲,亦唔應該罔顧他人生命健康安全。呢個係現代公民應有嘅道義素質。
   
而且,家下香港嘅疫苗充足,但係如果唔可以如期接種疫苗,存貨過期亦係必然嘅,浪費近在眼前。時至目前,香港接種第一劑新冠疫苗嘅人數勉強過咗150萬人,第二劑先啱啱過咗110萬人,距離群體免疫嘅數據值仲相差甚遠。而比較1500萬劑訂購嘅疫苗數量,仲係天壤之別。據悉香港嘅「疫苗猶豫」之後,印度駐港領事、尼泊爾駐港領事紛紛提出疫苗援助申請。牆內開花牆外香,呢個實在令我哋哭笑不得。而且,近期台灣嘅疫情蔓延,並有進一步惡化之勢,台灣民眾紛紛飛往內地接種疫苗。所以,面對此情此景,諗下中央、特區政府嘅呵護關愛之情,各位香港市民唔好再身在福中不知福,當然,我哋亦欣喜咁睇到,近幾日,香港接種疫苗嘅熱情稍有回升,繼66日超3.93萬人接種疫苗之後,7日又有4.2萬市民接種疫苗,呢個亦係香港連續11日單日接種疫苗人數突破3萬。就算係咁樣,面對氣勢洶洶嘅疫情,香港必須與時間賽跑,必須爭喺新冠病毒臨門之前,著上疫苗盔甲。
   
 近期,特區政府防疫措施頻出,規定從61日到831日,特區政府僱員喺接種每一劑疫苗後,可享「疫苗假期」一日。機場管理局26日晚公佈,將送出6萬張機票,以抽獎形式送畀已接種新冠疫苗嘅香港居民及機場員工。喺特區政府嘅感召下,出於社會公益及道義良知,唔少香港私企亦紛紛出招,以誘導市民積極接種疫苗,部分商家積極響應特區政府嘅號召,摞出咗抽獎、贈送禮品劵等激勵舉措。比如香港迪士尼(Disneyland)樂園向至少接種過一劑新冠疫苗嘅遊客發放裝有約30美元禮品及代金券嘅禮品袋。信和集團旗下黃廷方慈善基金及華人置業528日宣佈,共同捐出一個觀塘凱匯一房單位作為抽獎活動嘅終極大獎,以抽獎形式贈予已經接種新冠疫苗嘅香港居民。眾人拾柴火焰高,眾志成城,方能無往而不勝。
   
顧念特區政府嘅一片苦心,同社會公益人士嘅一方熱情,環顧周邊國家嘅洶洶疫情及變異毒株嘅瘋狂施虐,為自身考慮,為香港嘅當下及未來考慮,香港市民都應踴躍參與接種疫苗,如果繼續消極觀望始終係自食其果。總之,唯一可令香港走出疫情嘅有效途徑,就係市民大規模接種疫苗,建立全社會保護屏障。事實上,多個疫苗接種率高嘅國家或城市,確診病例、死亡數字都明顯下降。快打疫苗,唔好再疫苗猶豫。香港市民,讓全世界見證中國速度、中國執行力、中國效率嘅時候到啦。


版权声明:多维客是一个汇聚各方言论的平台,以实时上载用户内容的方式运作。本网并无义务事先对用户内容事先加以审查或筛选,对所有用户内容的真实性、完整性及立场等各方面,不负任何法律责任。本网的服务条款不允许用户未经授权上载涉及他人知识产权(包括版权和商标)的内容。如果您认为有人未经授权使用您的版权内容,请联络我们(copyright@dwnews.com)提出版权下架请求并提供相关背景资料。
Copyright Statement: Dwnews Blog is a platform that gathers the opinions of all parties and allows users to upload users’ content in real time. This website is not obliged to review or screen users’ content in advance, and assumes no legal responsibility for the authenticity, completeness and opinion of all users’ content. Our Terms of Service do not allow users to upload someone else's intellectual property material without authorisation, including copyright and trademark. If you believe someone is infringing your copyright, you can report it to us (copyright@dwnews.com) and submit a copyright removal request by providing the relevant background information.

思想

带您盱瞩世间万象,纵览世界风云,汇集各方思想观点及评论,独家呈现百家争鸣,针锋相对的思想碰撞。

推荐阅读

  • “过于先进,不便展示”的东西在珠海航展亮相了

    【鱼论】“过于先进,不便展示”的东西在珠海航展亮相了  观察者网读者留言选 ljkchy这是不是那个“过于先进,不便展示”?苍狼向月这就是前段时间航天...

    2021-09-26 18:02
  • 恒大天价债务背后,有更深层次的经济问题

    (一)结构性风险   这一次疫情可以看出来我国跟西方政府的差异:我们是不计一切代价控制疫情,人民的生命安全大于天,大家先忍一忍居家一段时间,让社会尽早恢复正常运转;而...

    2021-09-26 15:24
  • 鲁迅的海外影响

    鲁迅先生是20世纪中国最具国际知名度的文学家。尽管早在1924年,他就曾回绝了瑞典文学院通过“三道手”(斯文.赫定-高本汉-刘半农)推荐自己入围诺贝尔文学家评选的建议,但他的国际影...

    2021-09-26 11:36
  • 德国的闪电战,也快不过法国的闪电跪

    土豆说:上次我说了法国一定跪,但是我也没想到跪得这么快!快得迅雷不及掩耳!欧洲,历史上是一个盛产童话的地方,其实,这里每天都在上演童话。今年5月份的时候,丹麦广播公司找到证据并发出...

    2021-09-26 08:02
  • 孟晚舟的1028天和中美3年之变

    轻“舟”已过万重山。北京时间9月25日晚,在被任意拘押了1028天之后,孟晚舟女士乘坐中国政府包机,回到祖国。3年前,美国悍然发动贸易战,制裁华为等中国科技企业,把长臂管辖的黑手伸...

    2021-09-26 08:00