「父慈子孝」 政治鬧劇幾時休 「狼狽為奸」 醜事做盡終滅亡

2021-06-09 16:18

去年,因違反香港《國安法》而外逃嘅「港獨」組織「香港眾志」前主席羅冠聰,喺流亡英國數月以來,生活過得可謂係相當窘迫,畢竟洋主子嘅飯不好討,需要有一技之長。作為一個亂港分子,羅冠聰會做什麼呢?除了會打著「民主自由」嘅旗號宣揚「港獨」思想,並乞求外國政府出手幹涉中國內政,怕係一無所會。恰逢英國將於6 12 日舉行七國集團峰會(G7),羅冠聰自然不會放過此次向洋人搖尾嘅機會,企圖借早前喺英國國會請願網站發起嘅聯署,請求英國作為G7峰會東道主制裁「侵害人權」嘅香港官員,當然,幹涉中國內政成癮嘅英國立即對此予以回應,亂港分子和反華勢力再次唱起了「雙簧」。

古語有言無酒不成席,現在西方國家係「無華不成會」。 根據以往嘅慣例,每逢西方國家嘅任何會議,不「關心關心」中國嘅民主、人權問題,西方國家嘅聚會都仿佛係毫無意義,因此,612日嘅G7峰會必少不了中國香港問題。那麼羅冠聰又為何選擇喺G7峰會時向港府官員施壓?因為大家都係食「中國民主」「香港人權」這碗飯,堪稱係臭味相投。西方國家欲借羅冠聰之口,以「香港人權」為名向中國施壓,使中國陷入民主、人權嘅危機,阻礙中國嘅發展。至於羅冠聰,則欲借西方國家之力,制裁香港,達到其禍亂香港嘅目的。再者,不靠賣國求榮向洋主子討碗飯吃,目前仍為逃犯嘅羅冠聰何以「苟且偷生」?

英國作為此次G7峰會嘅東道主,可謂係充當了幹涉中國內政嘅急先鋒,為配合羅冠聰唱好雙簧,英國外交部賣力表演,先係攻擊中國喺香港實施國安法,引入DQ 立法會議員及修改參選制度,又批評港府依法起訴諸如黎智英、黃之鋒等之亂港之流,使部分亂港分子正在受審、入獄或流亡,這係對香港人嘅迫害,係違反《中英聯合聲明》中對自由和自治嘅承諾。不得不說,英國政府嘅這一系列暴力幹涉中國內政嘅狂噪先係公然地違背事實。相信每一位香港市民都能清楚地看到,自香港《國安法》實施以來,一大批亂港分子鋃鐺入獄,香港社會秩序由亂及治,逐步恢複了穩定;完善選舉制度、落實愛國者治港原則亦使香港步入良政善治嘅新時代,在此基礎上,香港市民嘅自由民主才得以保證,孰是孰非高下立現。

另外,喺指責、批評嘅同時,英國政府故技重施,再次以「制裁」進行威脅。除揚言要制裁香港官員外,英國政府又采取三項政策,包括為BNO 及其直系親屬和受養人建立新嘅移民路線,無限期停止英國與香港嘅引渡條約,以及將對中國禁運武器嘅做法擴大至香港。這一系列帶有恐嚇性嘅「制裁」無疑暴露了西方國家嘅本性,如今嘅中國不再係一百多年前嘅中國,背靠祖國香港市民亦不會因為無理嘅恐嚇而屈服。

莫聽穿林打葉聲,何妨吟嘯且徐行。香港嘅未來不會因為幾個跳梁小醜嘅表演而舉步不前,穩定係香港前進嘅前提,中央和香港貫徹《國安法》,落實愛國者治港嘅原則不會動搖,堅決肅清亂港之流嘅決心亦不會改變。無論亂港分子羅冠聰和境外反華勢力如何上演「父慈子孝」嘅政治鬧劇,其結果必定會以失敗告終。正告那些狼狽為奸嘅亂港分子和境外反華勢力,法治香港不容踐踏,醜事做盡,只會落得覆滅嘅下場!

 


版权声明:多维客是一个汇聚各方言论的平台,以实时上载用户内容的方式运作。本网并无义务事先对用户内容事先加以审查或筛选,对所有用户内容的真实性、完整性及立场等各方面,不负任何法律责任。如果您认为有人未经授权使用您的版权内容,请联络我们(copyright@dwnews.com)提出版权下架请求并提供相关背景资料

时事

紧跟时事热点,解读国内重要政策、分析社会舆情、网罗国际热点事件、天灾人祸、地缘政治以及大国博弈等。

推荐阅读