香港政通人和依舊係投資興業嘅樂土 美國商會報告胡謅瞎扯純屬別有所圖

2021-05-14 15:53

513日,美國香港商會出了一份最新調查報告,結論係該商會嘅42%會員即將或計劃喺未來三到五年中離開香港,最大嘅原因係北京去年6月底開始喺香港強推國家安全法。中國外交部發言人華春瑩對此發表評論指出,「這並沒有反映有關調查結果的全貌」,誠哉斯言。

據悉,美國香港商會嘅該份報告來自於對占其成員24%325家企業進行嘅調查,亦就係話,有76%嘅企業不再此項調查嘅範圍之內,該份報告亦未有展示這部分企業對於今後喺港投資興業嘅立場和態度。而且,即便喺這325家美企之中,還有高達58%嘅受訪企業並不打算離開香港,77%嘅受訪者認為香港嘅生活品質良好,55%認為商業環境優異,48%認為對內地市場有地利之便。所以,依據這份調查報告,就簡單得出,香港不合適投資興業,中國並唔係外商投資嘅樂土,委實過於牽強和搞笑。

退一步說,縱然喺受訪嘅325家美企中有24%考慮即將或計劃喺未來三到五年離開香港,但並非能一口斷言喺三到五年之後就一定能夠成行,即便離開香港,也不能武斷地就此認為就係離開中國而另謀他就。早喺125日,受訪嘅香港美國商會會長巴特利特稱,企業會根據自身發展戰略決定去留,很多投資者仍看好香港市場。39日,中國美國商會發布嘅2021 年度《中國商務環境調查報告》顯示,外資企業仍樂觀看待其在華發展前景。有鑒於此,513日,美國香港商會突然出了這樣一份調查報告,其結論和用意嘅確讓人匪夷所思、不得要領。

但很顯然,美國此篇調查報告,似乎將所謂嘅42%會員即將或計劃喺三到五年離開香港嘅原因歸咎於國安法。但喺125日,香港美國商會會長巴特利特當時嘅表述係,香港國安法生效後,未見大量美資撤離香港。而喺39日,中國美國商會主席葛國瑞則表示:「由於中國經濟複蘇相對迅速,加上拜登政府嘅上臺,我哋嘅會員企業對其中國業務增長持謹慎樂觀嘅態度。」總之,國安法喺香港落地生根之後,並無對美國在港企業嘅經營運作產生負面影響,甚至係因為社會秩序嘅恢複穩定,反而係強化了在港美企投資興業嘅信心和熱情。所以,513日,美國香港商會顛三倒四,似乎別有所指。

更何況,葛國瑞對會員企業投資信心係大有來頭。按照其人嘅說法,此種信心一係來自於中國經濟嘅複蘇迅猛,而係來自於拜登政府嘅上臺。前者係毋庸置疑,中國經濟嘅複蘇和迅速增長,舉世共知,而且今後還將繼續保持穩中向好嘅增長態勢,環顧四維,此處風景獨好。所以,葛國瑞當初嘅結論係千真萬確、獨具慧眼。但不曾想,513日,美國香港商會卻出了一份與此截然不同嘅結論,同時也與125日,香港美國商會會長巴特利特嘅論調大相徑庭,委實讓人難以理解。同時應該看到,葛國瑞嘅這份信心還來自於對拜登政府。或許係葛國瑞錯誤評估了拜登政府嘅對華政策,但後者嘅冷戰思維造成嘅錯誤結果,卻不能歸咎於香港、中國中央政府一貫鼓勵和有待外資嘅政策。總之,即便513日,香港美國商會有42%會員另有盤算,罪在拜登。

香港係國際化嘅大都市,係東西交往嘅樞紐和門戶,其包容性、開放性,毋容置疑,其對於中國與域外國家嘅經貿合作嘅價值無可比擬,意義非常重大、地位非同小可。所以,廣大外資企業,尤其係美資企業,切勿因為513日美國香港商會報告嘅誤導,而別有他想。更何況,該份報告以偏概全、嘩眾取寵之意味十足,委實不足為信,而以國安法說事,更係危言聳聽,不可信以為真。

 

 


版权声明:多维客是一个汇聚各方言论的平台,以实时上载用户内容的方式运作。本网并无义务事先对用户内容事先加以审查或筛选,对所有用户内容的真实性、完整性及立场等各方面,不负任何法律责任。如果您认为有人未经授权使用您的版权内容,请联络我们(copyright@dwnews.com)提出版权下架请求并提供相关背景资料

思想

带您盱瞩世间万象,纵览世界风云,汇集各方思想观点及评论,独家呈现百家争鸣,针锋相对的思想碰撞。

推荐阅读