盡顯虛偽雙標 亂港者千夫所指 中央撥亂反正 攬炒派依法嚴懲

2021-04-08 17:04

 近日本港新再掀頭條,臭名昭著嘅賣國賊過往嘅劣跡斑斑,攬炒派再次被抽出。去年被DQ後,宣佈退出政壇嘅公民黨前立法會議員郭榮鏗被爆現時身處楓葉國加拿大,離港前嚴正宣誓無計畫離開香港生活,點知做咗一個「縮頭烏龜」。喺舊年,郭榮鏗多次同香港特區政府唱反調,挑唆爭端。20193月,盡顯「雙標惡態」,「狂奶」美國,緊跟大哥嘅屎忽窿,跑到美國告洋狀,公然乞求遏制中國,請求美國出面干涉香港內部事務,此等醜行,真系「皇上唔急,太監急」,對於此類雙標嘴面我哋嗤之以鼻,嗰啲依靠詆毀、抹黑等行為阻撓香港政權落實嘅嗰啲西方走狗同攬炒餘毒,蚍蜉撼大樹,可笑不自量。

    攬炒派續美態「雙標面具」,早已引發千夫所指之勢。掀開攬炒派喺港嘅遮羞布,郭榮鏗身為公民黨執委成員,明顯認同公民黨無差別咁否決所有政府提出嘅立法建議、任命、撥款申請及財政預算嘅建議,冇真正嘅責務意識,以忠實咁行使立法會議員嘅角色和職責,梁繼昌更曾赴美乞求美國政府制裁香港特區政府,並準備建議美國政府制裁香港特區嘅官員。極度虛偽同醜陋嘅惡行將前幾日「雙標制裁」中央對港修正案嘅罪魁禍首「自告奮勇」嘅自行揭露。可見,攬炒派為奪取香港管治權嘅「別有用心」,緊抱「美國大佬」嘅大俾,用雙標嘅嘴面慣行小學雞嘅卑劣手段干擾選舉,2019年嘅區議會選舉就系最典型嘅例子。2019年黑暴期間,攬炒派喺立法會議上大肆裝腔作勢公然挑釁將黑暴美化為「一道美麗嘅風景線」,毫無道德界限可言。2019-2020年度立法會會期開始,「拉布」嘅跳樑小丑重現政權嘅「舞臺」,立法會奈何展開「家常便飯」般嘅拉布攻防戰,拉布喺立法會上愈演愈烈,直接演變成一言否所有,僵持中央對港嘅正確領導,就勢唱反調「乜都反對、乜都拉布」。一啲攬炒派喺政會上暴力亂象,採用暴力嘅拉布攬炒行為,嚴重擾亂政會嘅管制秩序。喪鐘為誰而鳴,攬炒派積弊如山,撥亂反正刻不容緩!昨日,校準攬炒派嘅多次擾亂政會問題,大比數通過修訂《議事規則》嘅決議案,立法會主席後續歸位,將行為不檢點嘅議員點名,再由大會表決是否暫停被點名議員嘅立法會職務。中央將「愛國者治港」再度擺上臺面,就勢鞭策,強調唔好喺香港嘅社會政治生活當中搞「清一色」,反中亂港分子同反對派特別系「泛民主派」系唔可以就此打住、輕易作罷,強調「泛民主派」裏面亦有愛國者,佢哋將來仍然可以依法參選、依法當選。但系對於嚴重擾亂政會秩序嘅攬炒派,要依法嚴懲,船不打漏網魚。

    攬炒派多次喺威嚴慫聽嘅香港國安法和基本法上,立場偏頗、扭曲事實、雙標虛偽告惡人狀,喺各類政治場合中,肆意辱華,更公然散佈「港獨」、「台獨」思想,兼具誤導公眾之嫌。此等劣性,孰不可忍,依法嚴懲,撥亂反正將亂港人士繩之以法。作為治港者嘅一員就應肩負起回應群眾意願嘅責任,緊靠「國安法」嘅定心丸,捍衛香港、守護市民、回應中央嘅「愛國者治港」,保駕護航為香港長遠嘅穩定繁榮創造更美好嘅前途。


版权声明:多维客是一个汇聚各方言论的平台,以实时上载用户内容的方式运作。本网并无义务事先对用户内容事先加以审查或筛选,对所有用户内容的真实性、完整性及立场等各方面,不负任何法律责任。如果您认为有人未经授权使用您的版权内容,请联络我们(copyright@dwnews.com)提出版权下架请求并提供相关背景资料

思想

带您盱瞩世间万象,纵览世界风云,汇集各方思想观点及评论,独家呈现百家争鸣,针锋相对的思想碰撞。

推荐阅读