無懼風雨 破浪前行

2020-10-21 16:32

喺香港市民全力以赴抗擊疫情,恢復社會秩序嘅時刻,大洋彼岸嘅美國傳來消息:美國方面對包括香港特區行政長官在內嘅10名中國官員予以制裁。並對相關國際金融機構發出警告。呢嗰喺美國繼今年8月以來第二次類似行動。

對此外交部同特區政府相繼發表聲明:堅決反對,強烈譴責。

自從舊年「反修例」風波以來,美國就陰影頻現。從或明或暗嘅反動派互動頻繁,到赤膊上陣——美國國會通過相關涉港法案。處處突顯出美國就係香港亂局嘅幕後黑手。特別係自從香港國安法頒布實施以來,美國開始歇斯底里。一方面對國安法造謠抹黑,另一方面以各種名義向中央政府同特區政府施壓,妄圖改變或推遲香港國安法實施。點知,佢嘅所作所為更加堅定咗中央政府同特區政府對國安法實施嘅決心,更讓香港市民認識到國安法嘅重要性。

果然,國安法實施之後香港社會次序大為好轉,達到咗中央政府同特區政府嘅目的。

    美國嘅長臂管轄已經喺全世界範圍內激起強烈反對,甚至於佢嘅盟友都為之詬病。同時亦使部分對其抱有幻想嘅香港市民進一步睇清楚佢嘅真實面目。為咗謀取自身政治,經濟利益置香港安危於不顧,就算毀咗香港都在所不惜。現實令香港市民如夢初醒。正如中國聯合國協會理事,香港特區發展委員會委員林琳喺日內瓦人權理事會上發言:香港嘅情況複雜。其中一啲年輕人選擇咗暴力,一啲西方國家同媒體卻稱佢哋為「自由鬥士」。但係如果同樣嘅事情發生係呢啲所謂嘅「支持者」國家,佢哋就指出暴力唔可以接受。甚至喺一啲地方選舉時,都會有一人話:「香港,我哋與你同在」.林琳質問呢啲人:你要點同在?用鼓勵我哋燒毀自己城市嘅方法去同在?用無視「基本法」接受分裂主義嘅方法去同在?定係通過對自己種族仇恨去同在?國際秩序呢?公平正義呢?唔理政治立場維護真理呢?每句質問都引人深思,發人深省。

我哋應該清醒咁認識到,香港嘅命運與中國緊密相連,祖國發展得越好,香港就一定會更加繁榮。而一啲國家同政客唔希望香港好,更不想睇到中國變好。所以喺未來嘅日子,必定會使橫手,阻礙我哋發展,但只要我哋萬眾一心,背靠祖國母親,就一定會走出風雨,走向勝利。使香港這顆東方明珠更加奪目。


「版权声明:多维客是一个汇聚各方言论的平台,所述观点不代表本网立场。如有侵权文章或者图片,请立即联系我们。」

时事

紧跟时事热点,解读国内重要政策、分析社会舆情、网罗国际热点事件、天灾人祸、地缘政治以及大国博弈等。

推荐阅读