回顧過去 成就巨大 展望未來 前景光明

2020-10-15 17:46

       近年來,香港喺祖國全力支持下取得咗舉世矚目嘅成就,係全球競爭力最強地區之一。按相關機構全球競爭力報告,香港憑良好嘅稅收及商業政策環境,喺63個經濟體中穩守第二;另外,香港亦係連續25年被評為全球最自由經濟體,一直保持著國際金融、航運、貿易中心地位,與祖國內地喺各領域交流合作日益密切。       

       香港始終保持良好嘅司法制度、廉潔嘅社會風氣、高度開放嘅商貿環境,吸引咗大量來自世界各地嘅投資。據聯合國貿易與發展會議《2018年世界投資報告》,香港於2017年吸納嘅直接外來投資高達1040億美元,全球排第三位,如果以存量計,香港作為投資來源地及接收地嘅金額均居全球第二位,僅次於美國。

       想當年,香港回歸前夕,曾出現「移民潮」,但仍然有好多人堅定咁留喺香港發展。22年過去,我哋呢啲當初對國家有信心、對回歸有信心、對「一國兩制」有信心嘅香港人,都係最終嘅受益者。  

       早年香港由工業轉型走向服務業,導致產業過於單一,而家有國家發展創新產業嘅大趨勢、大環境,有粵港澳大灣區嘅強大後盾,有特區政府強有力嘅扶持,係香港發展創新科技嘅最好時機。創科產業填補咗香港產業單一化,成為新嘅經濟發展引擎。

      過去兩年,喺行政長官領導下嘅特區政府勵精圖治,實施咗一系列改善民生嘅措施,惠及廣大市民,並且積極推動香港融入國家發展大局,得到廣泛認同。我哋呢班年輕一代係香港嘅未來,明日發展,無論內外挑戰,必須一同努力發揮所長,成為香港發展嘅新動力,香港發展經濟、改善民生、融入大灣區發展機遇嘅良好趨勢唔會改變。

      香港從國家快速發展同繁榮富強嘅巨變中,獲得咗極大嘅機遇同成就,更從國家不斷進取、自強不息當中,學會咗更加奮發有為、絕不停步嘅精神。未來,喺國家「一帶一路」及粵港澳大灣區建設等新發展策略下,香港嘅機遇將會無可限量。

      儘管香港嘅金融、資本市場發展成熟、各項法律制度完善,但香港經濟體量細,未來,我哋面臨嘅外圍不確定因素不斷增多,每行一步都要小心謹慎。我哋全體港人要團結一致,凝心聚力,發展經濟,咁樣香港先會立於不敗之地。


「版权声明:多维客是一个汇聚各方言论的平台,所述观点不代表本网立场。如有侵权文章或者图片,请立即联系我们。」

时事

紧跟时事热点,解读国内重要政策、分析社会舆情、网罗国际热点事件、天灾人祸、地缘政治以及大国博弈等。

推荐阅读