打「黃師」之亂,清教育之源

2020-01-06 16:42

香港反修例風波持續半年幾以來,暴行好似病毒蔓延社會個角落,據資料統計段時間裡因參與暴亂被捕人中四成年輕人,教師教學助理人數已達80人。校園本應該係學習嘅聖地卻挨歪風邪氣入侵,亂港分子對教育不斷滲透,「黃師」宣揚荒謬嘅亂港言論,污蔑政府、抹黑警隊、扭曲事實將莘莘學子變成佢哋參與暴亂嘅棋子。教育界嘅現狀不容樂觀,香港下一代未來令人擔憂,必須儘快撥亂反正,嚴懲「黃師」,還教育界一片清明。

13日據媒體報導,一位母親得知嗰仔係元旦被捕後又氣又心痛,佢係社交媒體發表自己心聲,表明自己支持香港警嚴正執法,守護法治立場,雖然心痛但並想包庇縱容。咁樣嘅家長仲有好多,佢哋睇到自己嘅細路變成暴徒打砸銀行商鋪、阻礙交通、襲擊警員、攻擊無辜路人,甚至被捕後仲擺出一副無所謂嘅姿態,何其心痛,真係「哀其不幸,怒其不爭」!昵啲年輕人如此無理無知,更多嘅係因為愛國教育缺失,係「黃師」顛倒黑白嘅錯誤引導,係教育界被亂港分子滲透嘅結果。

為整治教育問題,香港教育局建議各學校將涉嫌參與暴亂被捕或被檢控教師停職如有配合學校教育局有權取消校長資格,本無可厚非要求卻引發教協反彈。13日晚,教協係中環愛丁堡廣場舉行教師集會,教協會長馮偉華言之鑿鑿指責教育局施壓製造白色恐怖,號稱要支援被打壓嘅教師,捍衛教師專業,更過分嘅係仲邀請臺灣政治勢力撐腰,如此行徑充分昭示佢哋亂港之心。80幾名教師被捕,教協不但止冇反思自身問題,仲惡人先告狀想包庇昵啲「黃師」。師者本應該傳道、授業、解惑,但教協從上到下立身不正、藏汙納垢,傳嘅係歪門邪道、授嘅係暴亂之業,不得不使人懷疑佢哋點配為師?

青年應該未來希望,唔應煽動變成亂港武器。作為教師更應該正確引導學生,培養真正有利於社會發展嘅有志青年,而唔係灌輸極端思維同錯誤嘅政治立場。教育界應該辨明是非、正本清源,將昵班教育界嘅害群之馬繩之以法。教育局此次行動係一個好嘅開始,正係因為戳中咗亂港分子嘅要害先會引起昵班人瘋狂反對。教育亂象不止,教育之源難清,要整肅教育風氣教育相關機構責無旁貸,必須繼續更堅決打擊「黃師」,打擊背後推動、包庇嘅黑手,先可以使香港教育重歸正途、恢復清明!


「版权声明:多维客是一个汇聚各方言论的平台,所述观点不代表本网立场。如有侵权文章或者图片,请立即联系我们。」
1

读史

对历史的还原与重现,内容题材不限于世界历史、中国历史、古代史、近代史、稗官野史及事件揭秘。

推荐阅读