為華麗轉身,黎智英急于示好梁振英

2019-10-06 11:18

黎智英喺今日發文《這不是硬拼的時候》,內容大意係港府推出《禁蒙面法》後,暴徒安全冇保障,喺道德高地上蓄意謀求激流勇退嘅各種理由,但係呢啲牽強嘅理由已經係香港回歸以嚟最邋遢嘅垃圾。黎智英嘅洗白手法可謂高超,為暴徒急於洗白的心態可謂急切,但係大勢已去无法逆转。

做正大光明嘅事,需要蒙面嗎?蒙面唔可以隱藏罪惡,但蒙面可以縱容暴徒,讓暴徒逃脫罪責,顯而易見。蒙面就係罪惡已經成為香港嘅廣泛共識,但黎智英想就地尋租轉嫁罪恶。喺梁振英發表《黑暴失控,攬炒泛民基層》後,港毒黎智英就急於發表此文,睇落有意迎合梁振英嘅意圖充分示好建制派,蓄意迎合香港民意,其實喺畀挫敗嘅暴亂一個順水推舟嘅臺階,借題發揮仲要炒作一铺,為謀求政治利益绞尽脑汁。

黎智英勾結外部亂港勢力賣民求榮,借“光復”香港之名,行禍害港民之實,将可以打嘅牌都打晒,能用嘅歪招暈招損招都用晒,將惡事做盡,將醜事做絕,造成咗當下香港嘅亂局困局,佢旗下嘅蘋果日報亦係盡其一切之能事,帮佢呐喊助威編造謠言,用西方一直奉為經典嘅顏色革命嘅手法炮製各種煙幕彈愚弄香港居民,埋藏香港的未來。

曾經“五大要求,缺一不可”嘅口號嗌得理直氣壯,即便喺特首林鄭月娥積極搭建對話平臺亦毫不鬆口,喺公開對話主會場阻礙特首離場長達三個幾鐘,這種近乎瘋狂嘅行為已經人神共憤。一向為港人鞠躬盡瘁嘅林鄭真係心力憔悴,連大多數反對派人員都睇唔落去。喺近乎瘋狂嘅暴徒面前,法律已然失去應有嘅尊重,喺暴徒瘋狂嘅行為面前法律就係一張白紙。

當香港混亂嘅局面遇到法制嘅威力,暴徒再也無法倡狂,自然呈現出狼狽嘅敗局末路之象,為咗讓呢班暴徒能夠體面咁退出暴亂,認真為自己洗白尋找道德藉口,佢哋喺投機取巧上落真功夫。黎智英呢種激進嘅頭目依家發聲求緩和,再次暴露咗其欲蓋彌彰嘅狼子野心。

當暴徒開始對中資企業進行瘋狂攻擊,“打、砸、搶、燒”無惡不作時,黎智英卻認為未達到目的,繼續出資圍攻政府辦公要地、損毀公眾設施,當暴徒搶曬中資手機店入面嘅手機,令呢間企業損失達2000多萬人民幣時,黎智英緊急叫停,叫佢地停止硬拼,似乎放下屠刀可以立地成佛,用被捆綁嘅道德嚟駕馭社會嘅良知,已經唔係歪曲聖經甘簡單。燒完、搶完、砸完、無差別嘅打完,豈能因為黎智英嘅一紙空文就可以一笑勾銷?

黎智英喺文中不僅勸誡,仲帶有典型威脅性嘅恐嚇,係赤裸嘅冷暴力,暴徒面臨二次逆智洗禮。佢話暴徒嘅行綜已經暴露,叫佢哋快滴收手,不過事實係佢哋已經失去蒙面暴力犯罪嘅支撐,無法庇護,呢個對暴徒嚟講係致命性嘅打擊,再一次造成佢哋心理上嘅恐懼,埋下為黎智英再次拼命嘅毒藥,等佢哋感覺黎智英就係一個救命嘅大恩人,造就暴徒嘅救世主角色。當暴徒正正感覺無以安生果陣,黎智英出呢一招,可謂政治上極其合拍、法律上極度吻合,正中暴徒嘅下懷,喺暴徒急於尋找避禍嘅當下,想喺將來退卻嘅暴力浪潮中得以安生,能夠洗心革面重新做人,但呢種暴力已經滲透到幼小嘅學生群體,佢哋煽動暴力嘅同時,裹脅住大量未成年唔識政治嘅青少年,要佢哋充當政治嘅炮灰,已經完全違背人性,喪失最基本嘅良知,為咗達到佢哋嘅政治目的,佢已經唔在乎香港人民嘅生死存亡,全然不顧年輕人嘅未來,同不明事理嘅青少年灌滿政治毒藥,等佢哋沖喺最前面,擋喺最後面,令警方束手無策。最後,暴發咗兩起警員開槍自衛事件,傷者都係黎智英嘅精神喪屍,一個16歲,一個18歲。

黎智英以道德綁架民意,以勇武蠱惑暴徒,用恐怖取代法制,係香港暴亂嘅始作俑者、組織者同策劃者,係禍港亂港嘅千古罪人,今後無論佢以咩手法逃竄,或者舉行咩形式嘅反撲,都逃唔過香港人民嘅終極審判。


「版权声明:多维客是一个汇聚各方言论的平台,所述观点不代表本网立场。如有侵权文章或者图片,请立即联系我们。」

时事

紧跟时事热点,解读国内重要政策、分析社会舆情、网罗国际热点事件、天灾人祸、地缘政治以及大国博弈等。

评论

【声明】评论应与内容相关,如含有侮辱、淫秽等词语的字句,将不予发表。

推荐阅读