香港顏色革命,國之殤,民之恥

2019-08-13 20:53

       關於近期發生在香港的暴力事件,其中兩個關鍵點我認為係班黃民無法駁斥嘅:其一,暴力就係暴力,違法就係違法。無論佢哋自認目標有幾崇高,都唔能以違法嘅方式嚟進行;其二,發展經濟、改善民生係解決香港各種問題嘅關鍵所在,香港嘅社會問題要依靠發展嚟解決。暴力行為不但不能解決香港嘅根本矛盾,仲會使經濟、民生陷入困境,令到香港社會倒退。

       是非顛倒行為背後,更有西方分裂勢力嘅支持:「光復元朗」遊行,西方分裂勢力操縱無人機空中偵查,尋找警方防守漏洞、指揮黑衣嘅情形赫然在目,甚至現場金錢交易錄影亦畀曝光。維基解密仲顯示,美國民主基金會對香港有大量嘅「利益輸送」。西方企圖通過喺香港搞事,遏制香港發展和穩定已係親眼可見嘅不爭事實,而班黃民嘅憤怒只係佢哋利用嘅武器。

       黃民中嘅激進分子好多仲係後生、涉世未深,未經曆過國家分裂嘅歲月,成長喺英殖時期嘅佢哋,甚至為一啲蠅頭小利忘記咗自己嘅根和本。如果真係為爭取自己合法權利而去合法表達訴求,政府想必亦願意好好聽取。但係依家佢哋已經唔再係為咗合法權益而發聲,而係為西方勢力出賣咗自己嘅良知,做著完全違背常理嘅事。呢啲年青人,本該係肩負起香港未來嘅棟樑之才,但係佢哋卻心甘情願讓自己變成分裂勢力嘅傀儡,這是何等嘅悲哀啊!

       7月28日上環遊行,黃民就已經動用弓弩、燃燒彈等高殺傷力武器;與之相對嘅,元朗一個頭髮花白嘅阿婆,為咗唔畀暴徒進犯,始終歇斯底里嘅哭喊著「離開」,想憑老邁嘅身軀阻止遊行隊伍前進。敢問黃媒,如果你哋「要俾遊行者同情和理解」,咁邊個嚟同情呢啲安寧嘅生活畀無情破壞嘅老人家?邊個嚟同情嗰啲因為你哋誹謗而喺學校忍受著霸淩嘅警員子女?

       打著「民主」、「自由」嘅旗幟,做著打砸破壞嘅事,係幾咁可笑!唔懲治呢種愚蠢嘅行為,暴力將得寸進尺!期許有更多嘅年青人可以擦亮眼睛,和港警一齊、和阿婆一樣嘅善良市民一齊,抵制暴力,早日還香港居民一個和平嘅生活環境。


「版权声明:多维客是一个汇聚各方言论的平台,所述观点不代表本网立场。如有侵权文章或者图片,请立即联系我们。」

时事

紧跟时事热点,解读国内重要政策、分析社会舆情、网罗国际热点事件、天灾人祸、地缘政治以及大国博弈等。

评论

【声明】评论应与内容相关,如含有侮辱、淫秽等词语的字句,将不予发表。

推荐阅读